projecte

Vins de la Mediterrània

En moltes zones juntament als elements climàtics, geogràfics i varietals, les opcions culturals i enològiques acaben condicionant el caràcter dels vins. Una zona especialment atractiva per experimentar això és el Mediterrani, on trobem vins d'una gran diversitat que al llarg dels segles han conformat la econòmica de l'arc Mediterrani.


Els vins de la mediterrània neixen per donar valor a les varietats de vinya minoritàries, que creixen en sòls i mesoclimes de l’arc mediterrani. Estudiem les varietats per definir-ne les qualitats resultants i que aquest estudi aporti valor a la zona. Són projectes de recerca i col·laboratius amb entitats i viticultors locals.

Les zones

L'Arc Mediterrani conformat per les regions de la riba oriental de la Península Ibèrica, el sud de França i una part de la costa oest italiana, està considerat com un dels més importants eixos de desenvolupament europeu per la seva dimensió i la seva capacitat de difondre el dinamisme econòmic des dels territoris de nord cap als de al sud. Una àrea que compta amb importants fortaleses i també, debilitats i amenaces que planen sobre la continuïtat del progrés, és a dir, sobre la sostenibilitat del seu desenvolupament. A nivell vitícola, l'arc mediterrani comparteix cultura, història i grans vins. El maneig de la vinya i la major comprensió i adaptació de les varietats que determinarà la supervivència davant el canvi climàtic i l'adaptació de les vinyes.

Alacant

La riquesa de la comarca de la Maria Alta, situada a la província d’Alacant, amb la complexa orografia, de turons, muntanyes, petites valls i penya-segats genera uns mesoclimes molt interessants que ens permeten trobar varietats úniques com la trapadell i la giró. 
L’Alguenya, a l’interior de la comarca d’Alacant, ens ofereix les varietats merseguera i gordal, plantades en dos bancals d’un codolar orientats a oest. El clima de contrastos que obtenim aquí ens permet gaudir d’uns vins madurs en nas i frescos en boca.
L’elevada alçada i els contrastos de temperatura a la Canyada, a l’interior d’Alacant, fan que el clima d’estepa local juntament amb la escassa pluviometria, permeti unes maduracions molt llargues, creant una perfil madur i amb una acidesa natural molt característica.

Priorat

El Priorat, a la província de Tarragona, terra de vinya mil·lenària, contrastos i vinya heroica que ha estat perseverant al pas del temps, és un gaudí de varietats autòctones com la garnatxa i la carinyena.

Tarragona-Penedès

A partir del segle I dC, des de Tarraco, capital i centre polític d'una extensa província d'Hispània, i port comercial de primer ordre, sortien molts vaixells carregats d'àmfores plenes de vi en direcció a Roma, capital de l'Imperi, però també hi havia moltes que anaven cap a la Gàl·lia, Germània o Britània. En aquestes exportacions ja es feia constar als seus vins la procedència geogràfica de la Tarraconense tal com ho demostren els escrits dels autors llatins de segle I com Sili Itàlic, Marcial i Plini El Jove. L'Imperi Romà va ser el veritable impulsor dels vins a les comarques de Tarragona, els territoris de la Tarraconense destacaven pels seus vins i eren considerats els més privilegiats de l'imperi. A Tarragona sempre hi ha hagut una gran vocació exportadora de vi, tant és així que al carrer Reial de Tarragona, al costat de el Port, va ser una zona on es van concentrar una gran quantitat de cellers que exportaven amb vaixells seus vins a tot Europa.

Les varietats

Les varietats de raïm que treballem son varietats autòctones de les quals queden poques vinyes, moltes d’elles es van deixar d’utilitzar en favor de varietats més productives. Tot i així, demostrant que serveixen per elaborar bons vins i de qualitat, serà la prova inequívoca que en permetrà la seva continuïtat. I és que en l'actualitat al nostre país, només el 5% de el vi que es produeix és de varietats minoritàries i moltes ja s'han perdut en pro de varietats foranes de major productivitat.

BLANQUES

Merseguera

Raïm blanc majorment conreat a la zona de llevant. Raïms de mida mitjana amb baies de color groc verdós i rodons. El most ofereix emanacions a fruita i herba. El vi és fresc, de lleugera acidesa molt aromàtic i amb una graduació alcohòlica mesurada. De color groc molt pàl·lid o palla. Vins suaus i lleugers amb essències d'ametlla, encara que en els territoris més assolellats i calorosos el contingut alcohòlic augmenta notablement, característica que permet l'elaboració de vins dolços o semi-dolços. Varietat minoritària que en els últims anys he començat a tenir força protagonisme.

Trapadell

Produeix vins de qualitat sempre que es veremi en el moment òptim i amb una elaboració molt metòdica i acurada. Pot produir vins dolços, vins blancs secs i vins escumosos de color groc pàl·lid, molt subtils, agradables i equilibrats. Ofereix aromes a fruita i flors d'intensitat mitjana. Varietat minoritària però gràcies a Enovitis Smart Wines està en recuperació a la zona de la Maria Alta a la província d'Alacant. 

Gordal

Raïm amb alts rendiments en most, encara que la graduació alcohòlica i acidesa són molt baixes, es fa servir per barrejar amb altres vins, donant bons resultats. També com a raïm de taula, ja que les baies són grans i esfèriques, de grans dimensions i sabors neutrals. Aporta interessants aromes a llima i menta. Origen de  Castella La Mancha i pràcticament en desús però en procés de recuperació gracies al projecte Enovitis Smart Wines. També present en alguns punts d'Andalusia.

NEGRES

Arcos

Varietat de raïm negre local de les regions vitícoles de València i Alacant. Molt polivalent que s'està revaloritzant cada vegada més. Presenta uns pàmpols de port dret. Té els raïms de mida mitjana, compactes però sense arribar a l'apinyament de les baies. Les baies són circulars, de mida petita, color blau negrós i pell fina. Per ser una varietat de brotada tardana, el cicle vegetatiu no es veu perjudicat per les gelades primaverals. Tampoc és sensible a l'oïdi i al míldiu, tot i que amb les precipitacions en època de verema pot contraure la podridura del raïm. Pot arribar a ser vigorosa en sòls fèrtils i argilosos, resistent a la sequera, però de baixa productivitat. Els vins son de graduació alcohòlica mitjana-alta, presenten una capa fosca de color cirera, amb notables aromes pròpies de la varietat. En boca són lleugers i d'acidesa mitjana. El vi que elabora Enovitis Smart Wines és un monovarietal, amb potencial d'admetre criança en bóta. La cultivem a la zona alacantina del 'Vinalopó alt, a la vall de Beneixama.

Valencí

Varietat negra. De raïm gran, gra allargat i gruixut i de pell gruixuda. Produeix raïms grans però molt aromàtics, i necessita una maduració mitjana-llarga. En zones d'interior, acaba aportant una intensitat aromàtica molt intensa a mora negra. Vins de baixa intensitat colorant i moderats quant a grau. Els enòlegs de Enovitis Smart Wines la cultiven a la zona alacantina de l’Alt Vinalopó, a la vall de Beneixama. Minoritària.

Bobal

Varietat negre i molt austera, resistent a les inclemències climàtiques, a les plagues i molt productiva. Els grans són de tamany mig-grans, rodons i sucosos. Local de València. Des del seu origen a la costa, on es descriu ja al s.XIV, va anar pujant fins establir-se en comarques interiors especialment a la DO Utiel-Requena, on se la considera autòctona. Varietat mediterrània, resistent a la sequera i a la cendrosa però molt sensible al míldiu. Molt productiva a causa de la mida dels raïm, grans i compactes, amb un pes mitjà de gairebé un quilogram. Mida del gra mitjà-gran entre 3 i 5 vegades més gran que un de Cabernet. Pell dura i gruixuda, amb gran quantitat de taní i antocians i una molt bona acidesa. De port alçat i fulles de grans dimensions. Es fa servir fonamentalment per fer rosats i joves, però té un gran potencial per a vins de guarda, a causa del seu cos i estructura, tot i que necessita una bona maduració. Es la segona varietat negra d'Espanya en nombre d’hectàrees plantades. 

Giró

Els raïms són clars i la baia de forma ovalada. Varietat elegant, però de poc rendiment. Antigament, es feia servir per a l'elaboració de vins licorosos, ja que té una elevada graduació alcohòlica. No es coneix el seu origen exacte, tot i que, entre finals de segle XIX i principis al XX, ja existia un raïm anomenat giró.
 

Consulta Whatsapp